FLEX WONEN

Ontwerpstudie voor een flexibel, in de tijd aanpasbaar hybride woonconcept. Het concept biedt een diverse configuratie aan woonvormen: seniorenwoningen, starterswoningen, gezinswoningen, appartementen en studios. De appartementen zijn geplaats op een plint met retail, horeca en culturele voorzieningen.

 

Doordat de MDLX woningen demontabel, verplaatsbaar en aanpasbaar zijn kan de samenstelling aangepast worden aan een nieuwe woonvraag in de toekomst.

 

De term ‘flexwonen’ gaat over flexibele woonoplossingen die relatief snel en efficient kunnen worden gerealiseerd. Kenmerkend is het ‘flexibele karakter’ van de woning zelf, de bewoning of het gebruik van een locatie waarop de woning wordt geplaatst. Flexwoningen zijn in aanleg duurzaam en circulair. Verder is conceptueel bouwen in een fabriek een meer gecontroleerd proces. Ook is er minder bouwafval en minder overlast voor de omgeving. Flexwonen kan een antwoord zijn op de vraag hoe bestaande woonwijken op korte termijn kunnen inspelen op de nieuwe woonbehoeften.

NIEUW WOONVRAGEN

De Nederlandse woningmarkt bestaat grotendeels uit grondgebonden eengezinswoningen en kleine appartementen. Alternatieve woonvormen zijn zeldzaam, terwijl de woonbehoefte heel divers is. Studenten, alleenstaanden, statushouders, samengestelde gezinnen, jongeren en arbeidsmigranten; veel groepen mensen zoeken snel toegankelijke en betaalbare huisvesting. Ook wordt het gemiddelde huishouden steeds kleiner en wonen Nederlanders gemiddeld steeds korter op dezelfde plek.