CIRCULAIR & DUURZAAM | HOUTBOUW

Onze doelstelling is dat de gebruikte materialen duurzaam geproduceerd zijn met lokale grondstoffen. Zo wordt ons hout, het grootste bestanddeel van het systeem, duurzaam geproduceerd. De bomen worden in nabijheid van de fabriek gekweekt en verwerkt tot het materiaal dat we gebruiken in ons systeem. Daarnaast voorkomen we door de droge houtbouw methode het gebruik van milieuonvriendelijke materialen als kit en pur-schuimen. Van alle gebruikte materialen wordt bekeken hoe we deze zo natuurvriendelijk mogelijk kunnen verkrijgen.

MINIMALISEREN TRANSPORT
Ons systeem bestaat uit houtbouw elementen die op locatie worden samengesteld. Hierdoor is het volume dat vervoerd moet worden geminimaliseerd. Dit betekent minder transportbewegingen voor hetzelfde bouwvolume.

 

HERBRUIKBAARHEID
Alle elementen die we gebruiken zijn herbruikbaar en kunnen op andere manieren worden ingezet wanneer ze weer gedemonteerd worden. De circulaire werkwijze minimaliseert de noodzakelijk energie voor fabricage en aanpassen van het gebouw op lange termijn.

 

MDLX Prefab Houtbouw


MINIMAL IMPACT
Het systeem wordt geplaatst op een geminimaliseerde fundering. Het houtbouw systeem is lichter dan traditionele bouw waardoor er minder impact is op de omgeving. De begane grond ligt vaak wat hoger dan het maaiveld waardoor de grondwerkzaamheden tot een minimum beperkt worden. De gedachte is dat na de levensduur van het gebouw het gedemonteerd kan worden en de natuur hierdoor geen negatieve invloed heeft ondervonden. Dit is onze ‘minimal impact’ gedachte.

 

Copyright MDLX | Modulair bouwsysteem in hout

-

KLIMAAT & WELZIJN
Duurzaamheid betekent ook het creëren van een gezonde leefomgeving voor de gebruiker. De gebruiker moet zich prettig voelen in het gebouw, is daardoor productiever, gezonder en gelukkiger. Dit doen we door gebruik van natuurlijke materialen in het interieur, het toelaten van voldoende natuurlijk licht en het verzorgen van een uitgekiend binnenklimaat. Het gebruik van hout in het interieur en als basisconstructie zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Het zorgt zowel in winter als zomertijd voor een gebalanceerde temperatuur waarbij de wanden geen koude of warmte uitstralen zoals bij harde materialen als beton en steen.

ENERGIEGEBRUIK

De energie die nodig is voor verwarming, ventilatie en verlichting kan opgewekt worden door gebruik van PV cellen op de platte daken. De PV cellen kunnen ook naast het gebouw geplaatst worden wanneer daar ruimte voor is. In dat geval kan het dak uitgevoerd worden als ‘groen’ dak waarbij regenwater gebruikt kan worden als zogenaamd ‘grijs’ water om de wc door te spoelen. Voor de ventilatie en verwarming wordt gebruik gemaakt van een energiezuinige centrale unit gebaseerd op de warmtepomptechniek. Hierdoor is deze zeer energiezuinig. Het gebruik van vloerverwarming is ook mogelijk. De verlichting is door gebruik van LED armaturen zeer energie efficiënt. Door gebruiksanalyse en aanwezigheidsdetectie kan het energiegebruik verder verminderd worden.