MDLX SENIORENWONING IN HOUT

MDLX is een uniek aanpasbaar modulair bouwsysteem in hout dat een snelle, duurzame en volledig circulaire oplossing biedt voor een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. De naam MDLX is een samenvoeging van ‘modulair bouwen’ en K’NEX, het speelgoed waar met losse elementen de meest uiteenlopende bouwsels mee gecreerd kunnen worden. Met dezelfde basisgedachte is het bouwsysteem MDLX ontwikkeld. Het volledig industrieel geprefabriceerde systeem combineert hoogwaardige architectuur met flexibiliteit en aanpasbaarheid door gebruik van een uniek gepatenteerd ‘plug & play’ hybride basisframe.

 

MDLX Modulair bouwsysteem in hout

 

Onze missie is om eigenaren en andere gebruikers een aangename, adaptieve ruimte met hoge kwaliteit te bieden. Vrije ruimte die zich telkens opnieuw optimaal kan aansluiten bij veranderende behoeften om te wonen, werken, recreëren, leren of genezen. Ultieme flexibiliteit: groter, kleiner, met/zonder kamers, tijdelijk, vast.

 

Het systeem bestaat uit een constructief frame van houten liggers, kolommen en vloeren die gekoppeld worden aan constructieve knopen. Vervolgens worden prefab gevels, dakelementen, luifels, bordessen en inbouwonderdelen daaraan gekoppeld.

 

Alle basisonderdelen van het MDLX systeem worden ‘droog’ gemonteerd en kunnen ook weer worden gedemonteerd. De gedemonteerde delen kunnen opnieuw worden ingezet in een nieuw of bestaand MDLX gebouw. Doordat de basisonderdelen opnieuw ingezet kunnen worden is er geen afval. Circulariteit is de basis. Op de bouw is dankzij het ‘plug&play’ principe een zeer beperkte opslag van bouwmateriaal noodzakelijk.


Het MDLX systeem wordt volledig industrieel geprefabriceerd en is aanpasbaar in X, Y en Z richting door het toevoegen of verwijderen van elementen. Ook tijdens het gebruik kan het gebouw op eenvoudige wijze worden aangepast aan de wensen van de gebruiker.

 

MDLX | Modulair Bouwsysteem in hout

 

HET SYSTEEM EN DE AFMETINGEN

Het MDLX systeem werkt met standaard stramienmaten van 1,8/3,6/4,5/5,4/6,3/7,2m en 3m hoog. Daarnaast is een speciale stramienmaat van 3,95x3,95m ontwikkeld. Vanuit deze basismaten zijn de woningen naar wens te configureren. 


VOORAF ONTWORPEN
Een MDLX woning is een vooraf ontworpen totaalconcept. Dit betekent dat de kleuren en materialen al zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd waardoor het een fantastische en herkenbare uitstraling heeft. Onze architecten hebben de kleuren van de kozijnen, het houtwerk van het frame en de binnendeuren reeds voor u uitgekozen. Voor de buitenzijde zijn, afhankelijk van gewenste levensduur en budget, prachtige houtsoorten uitgekozen die passen bij de architectuur van het gebouw.

 

KLIMAAT & WELZIJN
Duurzaamheid betekent ook het creëren van een gezonde leefomgeving voor de gebruiker. De gebruiker moet zich prettig voelen in het gebouw, is daardoor productiever, gezonder en gelukkiger. Dit doen we door gebruik van natuurlijke materialen in het interieur, het toelaten van voldoende natuurlijk licht en het verzorgen van een uitgekiend binnenklimaat. Het gebruik van hout in het interieur en als basisconstructie zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Het zorgt zowel in winter als zomertijd voor een gebalanceerde temperatuur waarbij de wanden geen koude of warmte uitstralen zoals bij harde materialen als beton en steen.

ENERGIEGEBRUIK

De energie die nodig is voor verwarming, ventilatie en verlichting kan opgewekt worden door gebruik van PV cellen op de platte daken. De PV cellen kunnen ook naast het gebouw geplaatst worden wanneer daar ruimte voor is. In dat geval kan het dak uitgevoerd worden als ‘groen’ dak waarbij regenwater gebruikt kan worden als zogenaamd ‘grijs’ water om de wc door te spoelen. Voor de ventilatie en verwarming wordt gebruik gemaakt van een energiezuinige centrale unit gebaseerd op de warmtepomptechniek. Hierdoor is deze zeer energiezuinig. Het gebruik van vloerverwarming is ook mogelijk. De verlichting is door gebruik van LED armaturen zeer energie efficiënt. De armaturen zijn door gebruik van het DALI protocol individueel aanstuurbaar en te koppelen aan Domotica voor een intelligente aansturing. Door gebruiksanalyse en aanwezigheidsdetectie kan het energiegebruik verder verminderd worden.


DE VOORDELEN VAN HOUT
Het frame van een MDLX woning is opgebouwd uit gelamineerd hout. Gelamineerd hout biedt veel voordelen ten opzichte van staal of beton. Hout heeft een relatief laag eigen gewicht waardoor lichter gebouwd kan worden. Horizontaal lamineren geeft de constructie bijzonder hoge sterkte eigenschappen. Het productieproces van gelamineerd hout is energiezuiniger en milieuvriendelijker dan dat van staal of beton.
Het gelamineerde constructiehout wordt uitgevoerd in Europees naaldhout: beuken of vuren. De natuurlijke werking van hout wordt door het lamineren voor een groot deel beperkt waardoor kromtrekken wordt voorkomen. Hout heeft van nature goede warmte isolerende eigenschappen.

 

Het hout in een MDLX seniorenwoning voldoet aan het FSC / PEFC keurmerk.

 

 

GEVELBEKLEDING EN LUIFELS
Een MDLX systeem kan met verschillende materialen worden afgewerkt zoals hout, metselwerk, natuursteen of behandeld metaal. Hout heeft vanuit onze circulaire en duurzame gedachte de voorkeur. Voor de seniorenwoningen hebben we houtsoorten geselecteerd waarmee we zowel de gevelafwerking als de luifels kunnen maken, met een prachtige uitstraling en lange levensduur. Dit zijn natuurproducten welke zonder behandeling natuurlijk zullen vergrijzen. Met een speciale behandeling kan het vergrijzingsproces reeds bij het begin worden bereikt, daarmee wordt het hout extra beschermd.


Geschikte houtsoorten: Douglas, Thermo loofhout, Hardhout, Accoya.

Alternatieve houtsoorten of gevelmaterialen zijn in overleg mogelijk.


THERMISCH GEMODIFICEERD LOOFHOUT
Thermisch gemodificeerd loofhout is uiterst geschikt als duurzame houten gevelbekleding. Een thermisch gemodificeerde houtsoort is een esthetisch, hoogwaardig en duurzaam houtproduct met een lange levensduur. Deze houtsoort is bij aanvang iets donkerder van kleur maar verkleurt naar een zeer mooie zilverachtige tint. Met een speciale behandeling kan het vergrijzingsproces reeds bij het begin worden bereikt, daarmee wordt het hout extra beschermd. Thermisch gemodificeerd hout is onderhoudsarm en de levensduur is 30-50 jaar.

MDLX | Thermohout

MDLX | Thermohout

 

DOUGLAS
Douglas is door zijn natuurlijke duurzaamheid, prachtige kleur en sterkte zeer geschikt als gevelbekleding. Douglas is een van de hardste Europese naaldboomsoorten. De nerf van het hout is fijn tot matig grof en heeft onbehandeld een levensduur tot ca. 15 jaar. Na droging wordt Douglas steeds harder. Onbehandeld verkleurt het hout naar een zachte grijze kleur.


ACCOYA
Accoya geacetyleerd hout bevat dezelfde bestanddelen als natuurlijk hout, maar dan verbeterd. Dit levert hoge kwaliteit door verbeterde dimensionale stabiliteit en verbeterde biologische duurzaamheid van het hout. Deze houtsoort is tevens milieuvriendelijk, omdat het niet geimpregneerd hoeft te worden met chemische middelen. Onbehandeld verkleurt het hout van blank naar een zilvergrijze kleur. De levensduur is ca. 50 jaar.


TERRAS
We werken met diverse soorten terrasbekleding. Dit zijn natuurproducten welke zonder behandeling natuurlijk zullen vergrijzen. 


Geschikte houtsoorten: Douglas, Thermo loofhout, Hardhout, Accoya.

* Terrasranden voorzien van randprofiel bij zachtere houtsoorten

 

RAMEN EN DEUREN
Voor de ramen en deuren van een MDLX woning werken we standaard met hardhouten kozijnen voorzien van HR++/+++ glas. De deuren en kozijnen hebben een politiekeurmerk voor veilig wonen en een KOMO keurmerk dat de kwaliteit garandeert. Voor de kleur van de kozijnen, ramen en deuren is er keuze uit diverse RAL-kleuren. Tevens kan er gekozen worden voor draai-/kiepramen en schuifpuien.
Voor minimaal onderhoud met daarbij een slankere, moderne uitstraling kan ook gekozen worden voor aluminium kozijnen in een RAL kleur naar keuze welke worden afgewerkt met hoogwaardig hang- en sluitwerk.

 

DAK
Het dak van een MDLX woning wordt afgewerkt met EPDM of bitumen. De dakbedekking gaat 30-50 jaar mee en is daarom een duurzame oplossing.ISOLATIE
Het gebruik van hout geeft de MDLX Lodge een hogere isolatiewaarde dan traditionele woningen. Dit komt vooral doordat er nauwelijks koudebruggen ontstaan. Daarnaast wordt er hoogwaardig isolatiemateriaal gebruikt om een zeer goede isolatiewaarde te realiseren. De holle vloeren en gevels isoleren we op een natuurlijke manier. De isolatie die we gebruiken wordt namelijk gemaakt van houtvezels die als restproduct zijn ontstaan bij de verwerking van hout. Houtvezel heeft een ademende structuur en beschikt over goede warmte accumulerende eigenschappen. Alternatief is glaswol wat een zeer hoge isolatiewaarde heeft en eveneens goed scoort qua milieuprestatie.

 

PRODUKTIE IN NEDERLAND

De houten onderdelen van het MDLX Modulaire Bouwsysteem worden in onze timmerfabriek in Venray geproduceerd. Het hout wordt hier gezaagd, geschaafd en met robots gefreesd en vervolgens geassembleerd met intelligente systeemkoppelingen waardoor het op lokatie snel en eenvoudig gemonteerd kan worden. 

 

MDLX | Modulair bouwsysteem in hout

 

MDLX | Modulair bouwsysteem in hout

 

Copyright MDLX | Modulair bouwsysteem in hout

MDLX SENIORENWONING | ONTWERP

De MDLX seniorenwoning is volledig aanpasbaar en uitbreidbaar. De woning voldoet aan bouwbesluiteisen voor  woonfunctie en is daarmee ook voor permanente bewoning geschikt.

 

MDLX | Modulair bouwsysteem in houtMDLX | Prefab seniorenwoning in hout

Het gelijkvloerse programma is integraal toegankelijk middels een hellingbaan die toegang biedt tot het terras. Dit maakt het woonconcept geschikt als seniorenwoning of zorgwoning. Een volledig gelijkvoerse aansluiting op het maaiveld is tevens mogelijk. Door de vrije hoogte van 2,7m en de toepassing van grote glasvlakken heeft de woning een open en ruimtelijk karakter.

 

Onderdelen kunnen eenvoudig worden gemonteerd, maar kunnen ook weer worden gedemonteerd en hergebruikt. Zo schaalt de woning mee in uw behoeften.

 

Seniorenwoning in houtbouw.

Het toegepaste LVL (gelamineerde fineer hout) is gemaakt van duurzaam gecertificeerd Duits beukenhout. Daarmee komt het circulaire houten bouwsysteem prachtig tot zijn recht. Door de lichte fundering heeft het plaatsen van de woning weinig impact op het terrein. Daardoor kan zelfs om en tussen bestaande bomen heen gebouwd worden. Het hout bindt CO2 tijdens de groei, daardoor bevat het hout van de seniorenwoning een aanzienlijke hoeveelheid opgeslagen CO2.

 

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

Forest Lodge XL 

 

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

Woonkamer 

 

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

Slaapkamer 

 

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

Keuken met kookeiland 

 

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

Forestlodge XL

 

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

 

MDLX SENIORENWONING | WONINGTYPES

Uitgekiende details, open indelingen en grote glazen gevels zorgen voor een tijdloze en prachtige uitstraling van de MDLX seniorenwoning. Het circulaire houten bouwsysteem van de woning combineert hoogwaardige architectuur met flexibiliteit. Met losse elementen kunnen de meest uiteenlopende seniorenwoningen of zorgwoningen worden samengesteld.


MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

 

Duurzaamheid staat bij de MDLX seniorenwoning in alle opzichten centraal door het flexibel gebruik van circulaire materialen. Grote glazen puien en het buitenterras zorgen voor een ultieme connectie met de natuur.


MDLX seniorenwoning in hout:
° Prachtige, stijlvolle uitstraling
° Onder architectuur gebouwd en ingericht
° Uniek houten bouwsysteem (FSC gecertificeerd)
° Flexibiliteit en maatwerk
° Aanpasbaar door element-bouw
° Circulair en duurzaam
° Gasloos/all-electric
° Lichte fundering / minimale impact op terrein
° Zwevend terrasdek / tussen bestaande bomen te bouwen
° Demontabel en verplaatsbaar
° Grote glazen puien en buitenterrassen zorgen voor connectie
met de natuur
° Snelle levertijd en plaatsing (ongeveer 10 weken)
° Hoge isolatiewaarden
° Energiezuinig
° Goede akoestiek en een prettig woonklimaat
° Indeling aanpasbaar naar Woonkeur


De MDLX Seniorenwoning wordt standaard geleverd met:
° Badkamer met toilet en douche
° Separaat toilet (afhankelijk van type)
° Elektrisch klimaatsysteem
° Zonnepanelen


Inrichting (optioneel):
° Een volledig ingerichte keuken (inclusief kookeiland, vaatwasser,
combimagnetron, elektrisch fornuis)
° Stijlvol interieurpakket:
- Binnen- en buitenmeubels
- Slaapkamerinrichting
- Verlichting
- Servies

 

SENIORENWONING BASISCONFIGURATIE

 

Onderstaand zijn 3 woningen uitgewerkt in verschillende configuraties: de Waterlodge XL, Forestlodge XL en Forestlodge L.

 

 

WATERLODGE XL | Seniorenwoning 

Riante L-vormige seniorenwoning in houtbouw met terras aan het water te plaatsen. Woonkamer, keuken met kookeiland, toilet, berging, badkamer met 2e toilet, 3 slaapkamers. Terrasluifels naar keuze open, met lamellen of dicht. Ook mogelijk met 2 slaapkamers en extra badkamer.

 

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

 

FORESTLODGE XL | Seniorenwoning

Riante L-vormige seniorenwoning in houtbouw met terras. Woonkamer, keuken met kookeiland, toilet, berging, badkamer met 2e toilet, 3 slaapkamers. Terrasluifels naar keuze open, met lamellen of dicht. Ook mogelijk met 2 slaapkamers en extra badkamer.

 

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout 

FORESTLODGE L | Seniorenwoning

Riante L-vormige seniorenwoning in houtbouw met terras. Woonkamer, keuken met kookeiland, berging, badkamer met toilet, 2 slaapkamers. Terrasluifels naar keuze open, met lamellen of dicht. Ook mogelijk met 3 slaapkamers zonder kookeiland.

 

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout

 

MDLX | Prefab seniorenwoning in hout